Pärskeitä 1/2004

Puheenjohtajan palsta
Uppopallosta sanottua
Terve taas Norpat

 

Puheenjohtajan palsta

UUSI VUOSI

Vuosi on taas vaihtunut meidänkin toimintapiirissämme. Jostain kumman syystä vanhan vuoden tekemiset ja tekemättä jättämiset annetaan aina perinteiseen tapaan anteeksi. Hyväksi koettu perinne, joka antaa monella tavalla mahdollisuuksia ja uusia paukkuja puurtamiseen niin työelämässä kuin myös harrastustoiminnassa.

Tätä kirjoittaessani alkavat tämän vuoden toimintasuunnitelmat ja -kertomukset menneen vuoden tekemisistä ja tulevan vuoden meinaamisista olla viimeinkin valmiina. Myös jaostot ja toimintaryhmät ovat pitäneet tai pitämässä aloituspalavereitaan. Asia on kovin tärkeä, vaikka se viekin aikaa itse sukellusharrastukselta, koska se antaa toiminnallemme järjestäytynyttä sisältöä ja ulkokuvaa. Hyvin suunniteltu tuo varmasti sen sukellusajankin takaisin.

Asioiden hoitaminen pakollisissa tapaamisissa tehokkaasti ja tuloksellisesti vaatii kuitenkin koollekutsujalta jatkuvaa huomiota ja kehittämistä. Sovittuihin palavereihin on aina valmistauduttava kyseisen asian vaatimalla tavalla. Olen vuosien aikana huomannut, että määrättyjä asioita on mahdoton hoitaa sivumennen harrastustoimintaamme liittyvissä tapaamisissa eli sukellusretket, harjoitukset, pullojen täyttö, jne on useimmiten pyhitetty juuri sille asialla, mitä on tultu tekemään. Silloin ei pysty keskittymään muihin asioihin tai suunnitelmiin. Hyvä näin, sillä siksihän pyrimmekin tekemäänkin etukäteisjärjestelyjä ja suunnitelmia, jotta itse pääasia, sukeltamisen harrastaminen sujuisi silloin, kun sen aika on.

Seuran vuosikokous on tuota pikaa. Muistathan osallistua tuohon seuramme tärkeään päätöksentekotilaisuuteen. Nykyisten seuran sääntöjen mukaan vuosikokous pidetään kerran vuodessa kevätkokouksena. Säännöt taitavat olla vuosikymmenen ikäiset ja ne uusittiin tuolloin silloisia tarpeita ja tulevaisuuden näkymiä huomioiden. Hyvin niiden kanssa ollaankin pystytty seuramme toimintaa pyörittämään. Kaikesta huolimatta asioita tulisi myös tänä päivänä miettiä, miten ne jatkossa tulevat kestämään ajan virtauksia. Siksi esitänkin, että tänä vuonna otettaisiin kantaa seuran sääntökokoelman sisältöön ja toimivuuteen, silläkin uhalla että se myöhemmin aiheuttaisi tarpeen sääntöjen uudistamiselle.

Juhlavuosi on alkanut. Seuramme perustajat olivat tulevaisuuden näkijöitä 25 vuotta sitten. He halusivat luoda yhteisön joka antaisi hyvät toimintamahdollisuudet sukellus-harrastukselle. Tiedostettu oli myös tosiasia yhdessä toimimisen voimasta, ja siitä miten yhteisö uusien jäsenten kautta pystyy säilymään ja säilyttämään uudistumishalunsa, kukin harrastajapolvi omalta osaltaan ja omalla ajallaan. Siksi tänäkin vuonna pystymme harrastamaan neljännesvuosisataa vanhassa seurassa myös uusin kujein.

Juhlatunnelmissa
Lasse


 

Uppopallosta sanottua

Seuramme lajitarjonnan kannalta katsottuna nyt on vuorossa kertomus uppopallosta. Männä vuosina oli lehdessä kirjoitus räpyläuinnista ja varmaan on ollut myös muistakin tekstiä. Lajina uppopallo on fyysinen kontaktilaji, joka vie pelaajaansa miten tahtoo. Lajin pelaaminen vedessä, pääasiassa hyppyaltaan pohjassa tuo peliin kolmiulotteisuutta, koskaan ei tiedä mistä suunnasta hyökkäys tulee. Pallo on täytetty raskaalla nesteellä, jotta se uppoaisi. Varusteina ovat perusvälineet sekä korvasuojilla varustettu myssy. Korit ovat kiinni altaan pohjassa, vastakkaisilla seinustoilla. Joukkueessa on kuusi kenttäpelaajaa, näiden vaihtomiehet ja reservi eli noin 16 henkeä. Meidän joukkueessamme tosin ei ole kuin 9 pelaajaa.

Pelipaikkoja ovat maalivahdin paikka, pakinpaikka, puolustus ja hyökkääjät. Yksi ottelu kestää 15 minuuttia. Säännöt ovat melko yksinkertaiset: pelivarusteita ei pelata, pallotonta ei pelata, korista ei saa pitää kiinni, pallo ei saa joutua pinnan yläpuolelle eikä vaihtoalueelle. Loput säännöt ovat näiden sovelluksia.

Lajin monipuolisuus ja fyysisyys tekee siitä hauskan ja kiinnostavan. Pienellä harjoittelulla pienikokoinenkin pelaaja pystyy pistämään itseään isommalle kampoihin ja saa paljon aikaan pelissä. Naisiakin laji suosii omilla sarjoilla ja joukkueilla. Ja naiset pärjäävät myös hyvin pelattaessa sekajoukkueilla miesten ja nuorten sarjoissa. Rauman nuorten joukkueessa on 5 aktiivista naispelaajaa. Ja onhan menestystäkin saatu. Nuorten SM-kierroksella vuonna 2003 joukkueemme saavutti 4. sijan. Jäimme pisteen päähän pronssista.

Laji tosin ei ole kovinkaan yleisöystävällinen, koska peli pääosin kulkee veden alla. Mutta on joitain halleja jotka on rakennettu niin, että altaan vierellä on eräänlaisia kahviotiloja, joista on ikkunat altaaseen.

Raumalla harjoittelemme kolmesti viikossa altaassa ja kerran viikossa kuntosalilla. Maanantaisin klo 20.00 - 21.30 pelataan Raumanmeren Sukelluskerhon seniorijoukkuetta vastaan. Keskiviikkoisin ja torstaisin nuoret käyvät pelaamassa keskenään klo 20.00 - 21.30. Ja perjantaisin ennen norppaharjoituksia käymme Friskin kuntosalilla pitämässä vapaamuotoisen kuntoiluosuuden.

Mikäli laji kiinnostaa, tule katsomaan tai kokeilemaan harjoituksiin. Lisää jäseniä tarvitaan.

Arttu


 

Terve taas Norpat

Kevätkausi on taas alkanut, ja norpat ovat alkaneet parveilla uimahallin kulmilla. Ollaanhan me päästy jo sisätiloihinkin, missä olemme alkaneet harjoitella sukellustaitojamme omissa ryhmissämme. Tulevan kevään aikana onkin taas kaksi omaa rallia, joissa voi kokeilla oppimiaan taitoja. Käväisemme myös 6. - 7.3.2004 Helsingissä Valtakunnallisessa Norpparallissa, jos ilmoittautuneita tulee tarpeeksi (vähintään 20 kilpailevaa norppaa). Vastuuohjaajaksi matkalle on lupautunut Mantereen Arttu, joka on jo kauan kuulunut seuramme kantaviin ohjaajavoimiin. Ilmoittautumiset NÖKÖLLE, puh 050-3284601, 4.2. mennessä. Luvassa on hulvatonta menoa rallissa ja illanvietossa. Mieti ja ilmoittaudu mukaan.

Rauman Laitesukeltajat täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ja tänä vuonna synttäreitä juhlitaan erilaisilla tempauksilla. Ensimmäinen Norppia koskeva tapahtuma on helmikuussa järjestettävät Laitesukeltajien Talvipäivät, joihin norpat voivat osallistua normaalien harjoitusten yhteydessä järjestettävissä räpyläuintikisoissa ja/tai norpparallissa. Seuraava tapahtuma onkin sitten kesällä. Rauman Laitesukeltajat järjestää Kuuskajaskarin Linnakesaarella Valtakunnallisen Norppaleirin, 22.- 25.7.2004, jonne odotetaan noin 100 norppaa ympäri Suomenniemen. Silloin on oiva tilaisuus tutustua saman lajin harrastajiin ja tulla tapaamaan jo entisiltä leireiltä ja ralleista tutuiksi tulleita norppia.

Ei sitten tähän hätään ole muuta sen kummempaa kerrottavaa, joten nähdään uimahallilla, jossa voit kysellä leiristä ja ralleista sun muista jutuista.

Plumsista vaan!

t. Nökö

Viime vuonna palkittuja jäseniä:

Rallien parhaat:

Tytöt 7 - 9 v - Eveliina Rautiainen, Tiia Laihinen, Oona Grundström, Reetta Urponen

Pojat 7 - 9 v - Joonas Korhonen, Eero Rantala, Ville Koskinen, Tomi Laurila, Lauri Viskari, Oskari Vepsäläinen, Joonas Leivo, Stefan Grundström

Tytöt 10 - 12 v - Fanni Viskari, Jenna Levonen, Roosa Backman, Rebekka Oivanen, Eliisa Heino, Terhi Niemi

Pojat 10 - 12 v - Rami Ruohonen, Aleksi Kulmala, Jesse Härkönen, Ville Uusi-Kerttula Olli-Pekka Laukkanen, Jukka Glad

Tytöt 13 - 15 v - Sanna Sinervo, Stiina Ruhanen, Laura Jokela, Jenna Österman, Fanni Viskari, Milla Viskari

Pojat 13 - 15 v -Tuukka Ruhanen, Matti Rantapero, Eetu Kulmala, Iiro Järvenpää, Riku Sinervo, Markus Kuusisto

Kunniakirjoin palkittiin seuraavat Ohjaajat:

Laura Backman, Anni Honkaharju, Arttu Mantere, Minna Peltonen, Henna Sjöroos ja Jutta Viljanen

Rauman Laitesukeltajat ry:n Vuoden 2003 Ohjaajaksi valittiin Heta Torkkeli

Rauman Laitesukeltajat ry:n Vuoden 2003 Norpaksi Valittiin Rebekka Oivanen

Onnea kaikille palkituille!