Pärskeitä 3/2003

Puheenjohtajan palsta
Morjens Norpat
OK-leiri Vilokarissa
Ensimmäiset ulkomaasukellukseni
Venemessut 2004
Jääsukellusta Kaatialassa Tammikuussa
Oletko kiinnostunut jatkokoulutuksesta?

 

Puheenjohtajan palsta

Jussiksi omaan saunaan Hylkyrantaan! Olisikohan siinä hyvää tavoitetta? No, minkä vuoden juhannuksena, voisi tutun oloisesti kysellä rakentajille tutulla teemalla eli jouluksi asumaan.
Tähän mennessä tapahtunutta Hylkyranta-projektissa:
- Ensimmäiset kyselyt Kuuskajaskarin hyödyntämiseksi sukelluskäytössä kaupungin hieroessa saarikauppaa valtiovallan kanssa.
- Kaupunki osti saaren ja alkoi suunnitella sen käyttöä ja seuramme ilmaisi halukkuutensa mukana oloon.
- Ainakin kaksi vuotta hiljaiseloa, joiden aikana saaren turistipaikat laitettiin toimimaan.
- Tämän vuoden keväällä kaupunki aloitti neuvottelut järjestöjen kanssa. Seuramme hallitus teki päätöksen lähtemisestä mukaan Kuuskajaskariin. Tehtiin anomus kiinteistön n:o 14 vuokraoikeudesta ja ko. rannan käyttöoikeudesta.
- Eri seuramme harrastajaryhmät tekivät useita tutustumiskäyntejä kohteelle. Suunnitelmia ja ehdotuksia käyttömahdollisuuksiksi syntyi. Vuokrasopimus ensimmäisenä järjestönä Kuuskajaskarissa allekirjoitettiin heinäkuussa.
- Elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen olemme isännöineet kiinteistöä, joka nyt tunnetaan nimellä Hylkyranta. Valittu mökkitoimikunta aloitti toimintansa. Elo-, syys- ja lokakuussa pidettiin talkoita: ranta-alueen harvennusta, mökin siivousta, maalausta ja kalustusta sekä suunnittelua.
- Talo mitattiin ja piirustukset valmistuivat. Muutossuunnitelman esittely kaupungin edustajalle marraskuussa. Rakennuslupahakemus muutostöiden suorittamiseksi (saunan rakentamiseksi) tehdään kaupungille joulukuussa.
- Tiedä vaikka siis juhannuksena saunaan Hylkyrantaan!

Tuleva vuosi on seuramme 25. toimintavuosi. Siispä se tulee olemaan myös erityisen toiminnallinen vuosi. Vakiojuttujen lisäksi on luvassa monenlaista ennen kokematonta.
Huhtikuussa saamme valtakunnallista huomiota liittokokouksen järjestäjänä Raumalla. Huhtikuun 24. päivänä Suomen sukellusaktiivit saapuvat vieraaksemme. Heidän kanssaan saamme viettää myös vuosijuhlaamme illalla.

Hyvin sujuneen toimintavuoden loppuessa olemme taas joulun odotuksessa. Joulu pysäyttää meidät näkemään menneen ja pohtimaan myös tulevia. Joulun aikoihin alkaa myös puhdistautuminen tulevaan vuoteen, lupauksineen kaikkineen.
Siispä rauhallista joulun aikaa kaikille

T: Lasse


 

MORJENS NORPAT!

Siitä onkin jo vierähtänyt tovin verran, kun istuskelin kirjoittelemassa teille. Nythän sitä kirjoittamista sitten onkin jo hieman kerääntynyt, joten kertaillaanpa hieman jotain tapahtumia.

Kesäharjoitukset oli ja meni ja porukkaa kävi ihan mukavasti tiistaisukelluksissa. Kävimme muun muassa Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa ja Riskonpöllässä. Meillä oli kesällä jo perinteeksi muodostunut sukellusleiri, jossa norpat ja ohjaajat touhusivat sukkelus- ym sekalaisen tohinan kimpussa. kaikilla oli hauskaa ja ensi kesänä taitaa mennä uusiks, koska RLS järjestää ensi kesän Valtakunnallisen norppaleirin Kuuskajaskarin Linnakesaarella.

Syksyn harjoitukset alkoivat innokkaan norppalauman vallatessa uima-altaat. Meidän joukkomme on jo ennestäänkin ehkä Suomen suurin junioriseura, mutta syksyllä kasvoi noin 25 norpalla. Toivotetaan kaikki syksyllä aloittaneet innokkaat norpat iloisesti mukaan opettelemaan vedenalaisia taitoja ja temppuja.

Olemme järjestäneet taas pari omaa ralliakin, joissa jo tuttuun tapaan norppaparit ovat mitelleet taitojaan ja kykyjään, ja hauskaa on ollut. Rallien tulosten perusteella palkitaan kolme parasta joka sarjasta lasten joulujuhlissa uimahallilla 12.12. normaalien harjoitusten yhteydessä. Joulujuhlat ovat ns vapaamuotoiset harjoitukset, joissa on jotain ohjattua ja jotain valvottua toimintaa. Tulethan sinäkin mukaan joulujuhlimaan. Joulujuhlissa julkistetaan myös VUODEN NORPPA ja VUODEN NORPPAOHJAAJA. Ikävä vaan, että kunnia lankeaa aina vain yhden osaksi, vaikka tarjolla on niin paljon hyviä norppia ja ohjaajia. Palkitut saavat haltuunsa kiertopalkinnon vuodeksi.

Juhlien jälkeen onkin hyvä, niin norppien kuin ohjaajienkin, pitää pieni tauko vesileikeistä ja -touhuista. Pidämme siis joululoman (pienen) ja jatkamme harjoituksia taas TAMMIKUUUN 9. PÄIVÄ. Viikkoa myöhemmin lauantaina aloittaa noin 10 uutta ja innokasta norppaa sukelluksen salojen tutkimisen.

HUPS! Meinasi jäädä kokonaan unholaan meidän Tampereen reissumme. Olimme siis valtakunnallisessa """MERIROSVORALLISSA""" Tampereella. No ralli ku ralli, mut tuliaisina tuotiin palkintoja seuraavasti:
- Anni Sinkkonen parinaan Reunaman Miisa Delfiineistä - hopeaa
- Roosa Backman ja Rebekka Oivanen - hopeaa
- Santeri Koivula ja Riku Sinervo - kultaa
- Kalle Halminen ja Santeri Koivula pronssia.
Onnea näille sankareille, ja kiitos kaikille mukana olleille. Rallista tulee juttu kotisivuille ja muutama kuvakin sinne ehkä laitetaan, kuhan saan nää sivuevääni notkeasti toimimaan. "Jännitystä ennen Joulua" niitä odotellessa! Mukana siis oli linja-autollinen porukkaa, joista osa oli ohjaajia ja osa norppia.

Tässä niitä menneitä asioita ja sitten hieman tulevaakin. Ensinnäkin, joulun jälkeen harjoitukset alkavat siis perjantaina 9.1. normaalisti klo18.45 ja siitä lähtien olemme hallilla aina perjantaisin, kuten ennenkin aina toukokuulle asti. Siitä eteenpäin tulevista asioista kertoilen sitten keväämpänä. Siitä kesäleiristä kuitenkin jo nyt sen verran, että se on tosiaankin valtakunnallinen norppien kesäleiri ja se järjestetään Kuuskajaskarin Linnakesaarella heinäkuun lopulla. Odotamme suurta norppalaumaa saapuvaksi Jaskarin rannoille, joten tule sinäkin mukaan. Ja sitten takaisin kevään tuleviin juttuihin.

Keväällä järjestetään taas omia ralleja ja lähdetään myös valtakunnalliseen ralliin, joka pidetään Helsingissä järjestäjänä h2o Helsinki maaliskuun alussa (tarkempi aika tulee myöhemmin).
ilmoittautumiset vain puhelimitse ja vain numeroon 050-3284601(Nökö). Ilmoita myös allergiat ja lääkehoidot sun muut tarpeelliset asiat.

HUOM! LÄHDEMME VAIN JOS ILMOITTAUTUVIA NORPPIA ON VÄHINTÄÄN 20.

Ei mulla nyt tällä kertaa ole muuta sen ihmeempää höpötettävää. Jos sulla on kysyttävää tai jotain muuta harjoituksiin tai junnutoimintaan liittyvää asiaa, niin mullehan voit soittaa koska vaan klo 09.00 - 21.00 välisenä aikana. Ja voithan nypätä räpylästä ja kysästä aina kun näet. RLS:n kotisivuilta löydät myös sähköpostiosoitteeni, johon voit heitellä viestejä. Kovasti tärkeät asiat kannattaa kyllä soittaa, kun en aina muista postiani selailla. Seuran kotisivuthan löydät osoitteesta: www.raumanlaitesukeltajat.net. Käy siellä ja liitä se suosikkeihisi. Kotisivuilta löydät paljon uutta tietoa ja kuviakin löytyy rutkasti.

Kaiken kirjoittamisen päätteeksi toivotan Teille kaikille, niin isoille, pienille kuin keskikokoisillekin seuran jäsenille OIKEIN HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA JA ONNEKASTA UUTTAVUOTTA 2004.


 

Ohjaaja Koulutus -leiri (OK-leiri) 2 - 3.8 Vilokari

Talvella saimme idean järjestää ohjaajille oma tapahtuma, jossa heidän ei olisi pakko itse ohjata ketään. Tarkoituksena oli antaa ohjaajille mahdollisuus päästää ylimääräisiä höyryjä ulos ja tsempata ja tiedottaa alkavasta laitesukeltajaviikosta. Leiriä suunniteltiin jo talvella ja kesällä leiri toteutettiin.

Leiriläiset saapuivat Vilokariin lauantaina aamupäivällä ja ohjelma aloitettiin heti, kun kaikki olivat paikalla. Leiriläisiä oli yhteensä n. 20. Ensimmäisenä oli yhteistyökyvyn kehittämistä ja testaamista. Leiriläisten tehtävänä oli pestä ämpärillinen perunoita kädet toisiinsa sidottuina. Leiriläiset suoriutuivat tehtävästä mahtavasti ja auttoivat keittiöhenkilökuntaa erittäin paljon. Muitakin yhteistyötehtäviä oli, kunnes siirryimme opettelemaan tuntemaan toisiamme. Muuten nimet oli helppo oppia, koska kaikki olivat toisilleen jotenkuten tuttuja uimahalliharjoituksista, mutta kaksospoikien Mikon ja Matin nimet tuottivat hieman hankaluuksia.

Leirillä oli tietysti omat olympialaiset, joissa oli vaativia tehtäviä. Suorituksina oli tulitikun heittoa, pussihyppelyä, tukkihumalaa ja muita tasapainoa ja tarkkuutta vaativia tehtäviä. Voittajat ja muutkin urheilijat saivat karkkia koko joukkueelle sijoituksen mukaan.

Kuten muillakin leireillä ja koulutuksissa tehdään tai saadaan tapahtuman merkki. Meidän leirillämme leirimerkkinä toimi paita, jonka jokainen sai suunnitella ja painaa itse. Paidoista tuli todella edustavia ja leiriläiset olivat innoissaan. Loppu viikonloppu kuluikin omatekemä paita päällä.

Välillä oli myös vapa-ajan aika ja leiriläisille annettiin tehtävä, johon piti hieman valmistautua. Jokainen sai nostaa pussista yhden tavaraan ja sen piti kuulua iltaohjelmaan jollakin lailla. Leiriläiset menivät ryhmissä suunnittelemaan ja oleskelemaan ja meillä leirin vetäjillä oli sillä aikaa aikaa suunnitella seuraavia ohjelmia.

Ilta koitti ja oli iltanuotion aika. Nuotiolla paistoimme tikkupullia ja söimme niitä siirapin ja hillon kera. Ohjelmassa oli ryhmien esitykset ja leikit. Iltanuotion lopuksi oli vielä iltasauna. Pullaa jäi niin paljon, että paistoimme vielä yölläkin niitä ja saunasta tulleet saivat uunituoretta pullaa ja mehua ennen nukkumaanmenoa.

Kun kello oli noin kaksi yöllä ja ulkona oli pimeintä, heräsimme ja hiivimme ulos. Ulkona satoi, muttei pieni kosteus haitannut pahemmin suunnitelmiamme. Asensimme kaiuttimet, sytytimme kynttilöitä ja puimme viitat yllemme, oli leirikasteen aika. Leiriläiset herätettiin ja taustalla soi hyisevän kaamea musiikki. Yksitellen silmät sidottuina leiriläiset saapuivat köyttä pitkin vajaan. Vajassa oli ohjaajavalan aika. Valan jälkeen jokainen joutui sinetöimään ohjaajavalan juomalla maskista vettä ja kokonaisia mustikoita. Kasteen jälkeen menimme koko joukolla nukkumaan.

Sunnuntain ohjelmaan kuului matka läheiseen saareen. Kuljimme seuran omalla Masilla. Saareen olimme piilottaneet kasan tehtäviä, jotka leiriläiset etsivät ja ratkaisivat pareittain. Aurinko paistoi ja oli todella mahtava fiilis. Saaresta palattuamme laitoimme mökin kuntoon ja lähdimme reippain mielin kotiin. Nyt oli ohjaajilla taas virtaa kintaissa ja laitesukellusviikko avattu.

Kiitos osanottajille onnistuneesta leiristä ja erityisesti keittiöhenkilökunnalle, meidän äideillemme hyvästä ruuasta. Toivottavasti tällaisia leirejä saadaan vielä jatkossakin järjestää.

Hyvää Joulua kaikille toivottaa Mellu ja Anna


 

Ensimmäiset ulkomaasukellukseni

Viime kesänä 28.8 lähdimme muutaman seuran jäsenen kanssa matkalle Ruotsiin, Lysekiliin. Matkalla koin elämäni hienoimmat sukelluskokemukset. Tässä otteita sukelluspäiväkirjastani reissulta.

29.8.03 Rantasukellus (Släggö)
Aivan mahtavaa!!! Tultiin tänne Ruotsiin, Lysekiliin. Eka sukellus oli rantasukellus Släggössä ja jännitti aivan kauheesti, kun olin kuullut niin paljon juttua isoista ravuista ja meduusoista, jotka voivat polttaa lonkeroillaan. Nähtävää kyllä riitti. En olisi lainkaan halunnut nousta pintaan, kun näkyvyyttä oli n. 25 m ja nähtävää oli todella paljon Suomen vesiin verrattuna. Näin liloja, punaisia ja pörröisiä valkoisia meritähtiä ja lautasen kokoisia rapuja, pehmyt korallia, merivuokkoja, kaloja ja simpukoita. Keräsin myös muutaman simpukan mukaan.

30.8.03 Venesukellus (Kornöföl)
Heti aamusta lähtien taas lähdettiin sukeltamaan, nyt vain veneellä. Vesi oli vieläkin yhtä lämmintä kuin eilen, eli 21 astetta, ja näkyvyyttä riitti niin pitkälle kuin vain katsoi. Tänään näin suuren hummerin, paljon rapuja ja mielin määrin meritähtiä. Ne olivat kasaantuneet aina samoihin paikkoihin. Se oli hienon näköistä. Kun nousimme pintaan näytimme vain ok ja vene tuli noutamaan meidät sieltä. Todella hienoa palvelua. Olo on kuin pienellä lapsella, joka on saanut uuden lelun. Siistiä! Onneksi mennään tänään vielä uudestaan sukeltamaan.

30.8.03 Venesukellus (Gäven)
Mua oli alkanut harmittamaan viime sukelluksen jälkeen se, etten saanut kaikkia hienoja aarteita raijattua pintaan, kun kädet loppuvat heti kesken, joten kehittelin apuvälineen. Mun apuvälineeni oli halpa ja helppo, nimittäin rei'itin muovisen kauppakassiin ja kannoin sitä ranteessani. Apuvälineeni toimi loistavasti. Keräsin paljon aarteita tällä sukelluksella. Luulen että "eksyimme" rapujen hautausmaalle, koska näimme paikan, jonne oli kerääntynyt todella paljon ravun kuoria ja saksia.

30.8.03 Hylkysukellus rannasta (O-laituri venesatama)
Kävimme sukeltamassa n. 20 vuotta sitten uponnutta tai kenties upotettua hylkyä. Hylky oli todella huonossa kunnossa ikäänsä nähden verrattuna Rauman edustalla sijaitseviin hylkyihin. Hylky oli aivan täynnä kaikenlaisia kasveja. Tällä kertaa oli hieman huonompi näkyvyys, melkein kuin Suomessa. Hylyn nimi oli muuten Sjuan eli seitsemän.

30.8.03 Yösukellus rannasta (Släggö)
Elämäni ensimmäinen yösukellus. Päivän sukellukset väsyttivät aivan kamalasit ja pelottikin hiukan. Onneksi minun ja Annan kanssa tuli kaksi kokeneempaakin sukeltajaa, niin oli ns. turvallisempi tunne. Ei se kuitenkaan ollutkaan niin pelottavaa, kun olin ajatellut. Oikeastaan yöllä oli ihanan rauhallista ja vedessä liikkuivat yövirkut, jotka päivällä eivät liiku lainkaan. Näin jonkin käärmemäisen kalan, se oli aika jännän näköinen. Vaikka yösukelluksessa olikin oma viehätyksensä, kuitenkin pidän enemmän päiväsukelluksesta.

31.8.03 Venesukellus (Kåura)
Oli aika heikko näkyvyys ja vesi oli aika sumuista, mikä johtui varmaan aika kovasta tuulesta. Me näimme taas todella ison hummerin ja kaksi suurehkoa meduusaa. Aika hieno reissu. Vielä yksi sukellus ennen kotiinlähdön aikaa.

31.8.03 Venesukellus (Körnföl)
Oli hieno reissu. Löydettiin vaikka minkä näköisiä simpukoita ja ravun saksia. Alkaa olla veto loppu. Sukeltaminen on aika rankkaa. Toivottavasti saadaan vielä ensi kesänä samanlainen porukka kasaan ja lähdetään reissuun.

Matka oli ikimuistoinen kiitos Terholle, joka järjesti sellaisen mahdollisuuden päästä sukeltamaan ulkomaille.

Mellu


 

Venemessut 2004

Osana suunnitteilla olevia laitesukeltajien talvipäiviä seuramme järjestää matkan vuoden 2004 venemessuille Helsinkiin 7.2.2004.
Matkan hinta on 25 euroa ja se sisältää kuljetuksen ja pääsylipun.
Sitovat ilmoittautumiset 18.1.2004 mennessä sähköpostilla tapahtumat@raumanlaitesukeltajat.net.
Lisätietoja saat Sakari Viertolalta, puh. 8211152 tai 040-5508964.

HUOM! Paikkoja on rajoitetusti, joten ei muuta kuin heti ilmoittautumaan.


Jääsukellusta Kaatialan louhoksella tammikuussa 2004

Lahden Pingviinit ovat kutsuneet meidän mukaan jääsukelluksille Kaatialaan. Mukaan on tulossa muitakin ryhmiä lähistöltä. Yöpyminen järjestetään maatilamajoituksessa.
Kysele lisätietoja Terho Vainiolta, terho@raumanlaitesukeltajat.net tai puh. 050-5292178.


 

Oletko kiinnostunut jatkokoulutuksesta?

Kouluttajamme ovat kartoittamassa jäsenistön kurssitarpeita. Kevättalvella 2004 on tarkoitus järjestää P2 ja P3 -kurssit, joten jos olet kiinnostunut "korottamaan" sukellusluokkaasi, ota yhteyttä Terhoon, terho@raumanlaitesukeltajat.net.
Tietoa kurssien sisällöstä ja pääsyvaatimuksista löytyy netistä koulutussivuiltamme.