Pärskeitä 1/2003

Tarkkailkaa postianne
Hallinto ja palloilua
Snorkkelisukellusta
Norppien kirjoituskilpailun voittaja
Sadekausi trooppisen sukelluksen riesana
Omatoiminen sukellusreissu Ruotsiin (mainos)
Toimintakalenteri
Kompressorin käyttö 2002
Pullojentäyttövuorot 2003

 

Tarkkailkaa postianne

Taas tämä lehti ilmestyy, säännöllisesti pari viikkoa aikataulustaan jäljessä. Onneksi teemme tätä vain harrasteena informaatioksi toisille harrastajille.

Tätä lehteä viivästytti viimeisten materiaalien odottelu (Kaija kirjoitti juttunsa jo kaaaauan sitten) ja varsinkin se, että omassa perheessäni odottelu loppui ja meillä on oma vauvauimari (kun Heli luet tätä, voit varata paikan seuraavaan ryhmään), pikkuinen Konsta.

Tuo pikkuinen ihmissyöjä pitää kaksi aikuista pihdeissään ohjelmoiden vuorokausirytmin ja käytettävissä olevan ajan...

Poistin Toiminnot-sivulta (15) pari sähköpostiosoitetta tilan vähyyden vuoksi. Kun sähköpostia lähettääkseen kuitenkin istahtaa koneen ääreen, voi osoitteen vilkaita meidän kotisivuiltamme (www.raumanlaitesukeltajat.net) Samoin jos teillä on tarve ottaa selvää/varmistaa pikaisesti seuran asioita, suosittelen menoa verkkoon.

Lehti on hyvä sohva- tai yöpöydällä, kellarin sukellusvarastossa... kertomassa millaisia meitä on ja antamassa tapahtumatietoa - neljä kertaa vuodessa.

Seuraavaksi kesän alussa.

Turkka


Hallintoa ja palloilua


Tätä kirjoittaessani on vuosikokous pidetty valintoineen. Seuran hallitukseen valittiin uusina Arttu Mantere ja Jarno Auerlehto hoitamaan muiden mukana seuramme hallintoon liittyviä asioita. Artulla on nuoresta iästään huolimatta jo vuosikymmenen kestänyt norppa- ja ohjaajaura seurassamme. Molemmat ovat viimevuoden laitesukelluskurssilaisia. Heitä yhdistää myös selkeä tietoisuus seuratoiminnan olemuksesta - vapaaehtoistyötä omaksi ja seurayhteisön hyväksi. Jarnon kautta saamme myös tuoreita näkemyksiä hallintoon, vuoden kestäneen jäsenyyden kokemuksella.

Erovuoroisista paikkansa uusivat Timo Ala-Olla, Risto Iisakkala ja Kai Backman. Hallitustyöskentelystä luopuivat Riku Kulmala ja Merja Aaltonen, joille kiitokset kuluneista toimeliaista vuosista.

Muista henkilövalinnoista mainittakoon allekirjoittaneen valinta puheenjohtajaksi, Ari Lehtisen ja Sivi Valosen valinta tilintarkastajiksi sekä Jarmo Ruohosen ja Pekka Virtasen valinta varatilintarkastajiksi. Toimintakertomus ja -suunnitelma taloussuunnitelmineen hyväksyttiin, vastuuvapaus viimevuoden tilinpidosta myönnettiin.

Sellainen oli vuosikokous Laitesukeltajilla. Porukkaakin oli ihan mukavasti toistakymmentä, enemmänkin kuitenkin olisi kokoustiloihin mahtunut.

Hallinnolliset asiat, kuten vuosikokous, eivät varmaan tule ensimmäisenä seuratoimintaan mukaan tulevalle tai jo toimivalle jäsenelle mieleen, mutta järjestäytyneessä yhteiskunnassa sekin puoli on hoidettava, vaikka se hoitaja olisikin yleismies nimeltään "joku muu".

Löysin loppuvuodesta uuden menopaikan seuramme tarjonnasta. Olen lähes kerran viikossa käynyt maanantaisin uppopallotreeneissä uimahallissa. Ennen tätä rupeamaa olin käynyt niissä yli kaksikymmentä vuotta sitten. Eli ei siis pelkkää hallintoa.

Kovaa menoa se on , nimittäin se uppopallo. Mukaan on kuitenkin päässyt meikäläisenkin taitoilla ihan mukavasti. Lajin taitajat ovat fiksua porukkaa ja jaksavat opastaa lajin saloihin. Seurassamme eletään taas lajin nousukautta. Jäsenrekisterissä on jo neljätoista uppopallon harrastajaksi kirjautunutta, eli jako saadaan harjoituspeleihin hyvin tehtyä.

Muistathan käyttää seuran tarjoamia palveluja hyödyksesi harrastuksessasi. Innokkaita palvelujen tuottajia meillä on joukossamme onneksi paljon. Esimerkkinä mainittakoon käynnissä oleva laitesukelluskurssi., jossa 14 kurssilaisen hyvinvoinnista huolehtii 24 seuran jäsentä nimetyssä kurssiorganisaatiossa. Paras palkkio asioitten hoitajille on runsas osallistujien joukko. Kuulemma laitesukelluskurssillakin on ollut mukavaa , niin kurssilaisilla kuin myös päälle katsojilla.


Ja viimeisenä. Muistathan käydä ennen avovesiä uimahallilla testaamassa sukellusvarusteesi ja -kuntosi. On kesällä paljon mukavampi sukeltaa, kun tietää minkä sortin sukeltaja ja millaisilla välineillä.


Kesän odotuksessa

-Lasse-Snorkkelisukellusta

Terve Norpat ja muut Snorkkelisukeltajat!

Talvi kuluu omalla kylmällä tavallaan, mutta kuitenkin norpat tarkenevat sukellella perjantaisin. No uimahallilla kuitenkin, ettei sentään mereen vielä ole menty. Meillä oli jo yksi oma rallikin, johon osallistui sangen suuri norppajoukko. Rallithan ovat cup-luonteisia, ja lopulliset sijoitukset selviävät vasta joulukuussa.

Keväällä oli Orivedellä valtakunnallinen norpparalli, johon emme osallistuneet, mutta syksyllä on ralli Tampereella, jonne taas olemme lähdössä innokkaina mukaan. Ilmoittautua voit jo nyt, ja toivottavasti saammekin suuren joukon innokkaita snorkkelisukeltajia matkakavereiksemme. Ohjaajiksi matkalle ovat ilmoittautuneet ainakin Nökö ja Veke . Hinnasta ei vielä ole tietoa, mutta kai me se saadaan selville ennen syksyä.

Uudet norpat ovat jo aloittaneet harrastuksensa ja melkein kaikki ovat saaneet jo perusvälineetkin. Tervetuloa vaan kaikki uudet juniorit harrastuksemme pariin.

Tulevan kesän toiminnasta sen verran, että käymme taas tiistai-iltaisin sukeltelemassa Rauman seudun eri rannoilla. Kokoonnumme aina Karin paikoitusalueelle ja sieltä menemme sukelluskohteeseen yhdessä. Kesäleirimme on Laitesukellusviikolla pe - su 8. - 10.8 Vilokarissa. Sinnekin voit jo ilmoittautua Nökölle (puh. 050-3284601). Leirille mahtuu noin 50 kpl norppia, joten tervetuloa kokeilemaan avovesisnorklailua ynnä muita mukavia juttuja leirille.

Siiten vielä terveisiä eri tahoilta:

Ensiksikin kotisivujemme ylläpitäjät toivovat myös norppien käyvän tutustumassa sivuihimme www.raumanlaitesukeltajat.com. Liittäkää nämä sivut suosikkeihinne. Sivuilta löytyy runsaasti tietoa seuramme toiminnasta, mm norpilla on omat sivunsa. Toimintakalenteri tälle vuodelle löytyy sieltä samoin kuin norpille tarkoitetut ilmoitukset yms yms.

Terveisiä Suomen urheilusukeltajien liitolta: LASTEN JA NUORTEN PERUSVÄLINESUKELLUS ON SNORKKELISUKELLUSTA!

Muistattehan kaikki seurassa norppatoiminnassa puuhaavat ohjaajat, että nyt perusvälinesukeltaminen on snorkkelisukeltamista. Suomessa on perinteisesti totuttu puhumaan vapaasukelluksesta, kun puhutaan ilman laitteilla tapahtuvaa sukellusta. Viime aikoina sana vapaasukellus on kuitenkin alettu yhdistää syvyys- ja pituusennätyksiä tavoittelevaan kilpaurheiluun, minkä johdosta on vanhemmilta tullut kyselyjä lasten turvallisuudesta. Tästä syystä on päätetty, että SUSLin piirissä käytetään jatkossa sanaa snorkkelisukellus, kun puhutaan lasten ja nuorten perusvälinesukelluksesta.

Ei sitten muuta kuin iloisia kevätpäiviä kaikille Snorkkelisukeltajille ja muillekin vedessä kluttaaville ystävillemme.

Terveisin Nökö ja muut ohjaajat


P.S. Ellivuoren matkamme peruuntui osanottajapulan vuoksi


Norppien kirjoituskilpailun voittaja

RLS järjesti viime vuonna norpille kirjoituskilpailun. Kilpailun voitti Reea-Maija Ruohonen, joka palkittiin kirjapalkinnolla seuran joulujuhlissa. Kirjoituskilpailun aiheeksi oli asetettu sukelluskokemukset tai muu aiheeseen liittyvä tarina. Reean kertomus oli seuraavanlainen:


SUKELLUSHARRASTUKSENI

Kun olin yhdenvuoden vanha aloitin uimisen isäni ja siskoni kanssa. Eräänä kertana ollessamme uimahallissa isä tapasi Tiinan jonka hän tunsi jo ennestään. Tiina kertoi norppa ja kuutti ryhmistä joihin mekin myöhemmin liityimme. Tiina oli ensimmäinen uinti ohjaajamme. Jarmo isä oli minun ja siskoni kanssa useasti uimassa, uimahallilla perjantai iltaisin. Olin kolmen vanha kun pikkuveljeni Rami syntyi. Hän aloitti uintiharrastuksen viiden kuukauden ikäisenä käymällä vauva uinnissa Eurassa. Sen jälkeen Ramikin siirtyi kuuttiryhmään. Äiti liittyi myös mukaan seuran toimintaan laittamaan ruokaa leireille ja juhliin. Uinnista tuli näin koko perheen harrastus. Jo neljävuotiaana opin uimaan mutta paljon ennen sitä olin jo oppinut sukeltamaan. Harrastukseni on tuonut minulle paljon uusia ystäviä esim Rosana Qurigueo. Minä ja Rosana tutustuimme toisiimme näin: Kerran minulla ei ollut norppa rallissa paria ja niin ei ollut "Rouskullakaan". Nökö ehdotti "Rouskua" minun parikseni ja minua "Rouskun" pariksi. Niin me sitten tavattiin toisemme ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen me olemme aina olleet pareja kaikissa ralleissa. Myös koulukaverini aloitti harrastuksen noin kolme vuotta sitten. Ikävä kyllä hän ei ole kanssani samassa ryhmässä. Mutta on mukavaa jakaa myös harrastus parhaan ystävän kanssa. Käyn tiistaisin räpylä uinti harkoissa. Meitä ohjasi ensin Mantereen Ossi. Ossin mentyä tammikuussa armeijaan, meitä alkoi ohjata Lepikön Piia.
Minulle jäi hyvin se mieleen kun serkkuni Timo antoi minun kokeilla mono räpylöitä. Niiden kanssa oli hieman vaikea sukeltaa mutta harjoitus tekee mestarin. Joka kesä seuralla on oma leiri. Viime leiri oli Vilokarissa. Leirillä oli kaiken laista toimintaa. Me teimme savesta paatin josta jokainen sai tehdä sellaisen kuin itse halusi. Yhtenä päivänä me kaikki kävimme meren pohjasta etsimässä hylkyä jonka minä sattumoisin löysin ja sain siitä palkinnoksi kilon karkkia. Kesätauon jälkeen päästiin jälleen pulikoimaan. Monien harjoitus kertojen jälkeen oli norpilla pikkujoulu juhlat. Koko juhlien koho kohta oli tietysti se kun joulupukki oli altaanpohjalla sukeltamassa laitteilla. Äiti oli leiponut juhlia varten paljon pullia, joita jokainen sitten syödä mussutti. Lopuksi pidettiin arpajaiset joista jotkut onnekkaat voittivat palkintoja yksi onnekas oli veljeni Rami joka voitti pääpalkinnon. Nykyään minä olen Nökön ryhmässä, joka on aika pieni, mutta kun seuraan liittyy uusia jäseniä niin ryhmäkin kasvaa. Minusta harrastus on mukava siksi suosittelen sitä kaikille tutuille ja tuntemattomille.

Reea-Maija Ruohonen 12.v.


Sadekausi trooppisen sukelluksen riesana

Vietnamissa palvelu kuitenkin pelaa, sukeltajan puolesta melkein sukelletaankin

 

-Kaija Ulmanen-


Omatoiminen sukellusreissu
Lysekiliin Ruotsiin
28.8 - 2.9.2003

Lisätietoja netistä
www.raumanlaitesukeltajat.net
tai Terho Vainio 050-529 2178


 

Toimintakalenteri 2003

Huhtikuu
26.4 SUSL:n vuosikokous helsingissä
26.4 Vapaasukelluksen SM Lahdessa
27.4 Hallituksen kokous


Toukokuu
2-4.5 Nuori Suomi -ohjaajakoulutus Kuusankoskella
10.5 Räpyläuinnin Nuori Suomi Cup Porissa
11.5 Masin vesillelasku (säävaraus)
11.5 Kompresorin siirto klubille
14.5 Avovesikauden avaus
16.5 Norppien hallikauden päätös
23-25.5 Nuori Suomi -ohjaajien lairiviikonloppu
25.5 Hallituksenkokous Seulassa
Ohjaajapalaveri

Kesäkuu
Laitesukeltajien keskiviikkolähdöt alkavat
3.6 Kesä harjoitukset alkavat Kokoontumispaikka Karin paikoitusalue klo 18.00. Lähtö Narvijärvelle

Heinäkuu
24-27.7 Valtakunnallinen norppaleiri sodankylässä

Elokuu
Laitesukellusviikko:
2-3.8 Ohjaajien leiri Vilokarissa
3.8 Laitesukellusviikon avaus lehdistölle
10.8 Kylmäpihlajauinti
4 .8 Yösukellus
6.8 Pelastussukellus/etsintäharjoitus
7.8 Matkasukellus Kuuskajaskari- Kylmäpihlaja
8-9.8 Hylkyjä ja maisemia Pyhämaassa
8-10.8 Norppaleiri
10.8 Tyrskysukelluksia Kylmäpihlajassa
.8 Veteraanitapaaminen
5.8 Riskonpöllän ympärisnorklaus
8-10.8 Norppaleiri
Ohajaajapalaveri Karvatissa

Syyskuu
5.9 Hallikauden avajaiset Uimahalli klo 18.45
26.9 Oma ralli
28.9 Hallituksen kokous

Lokakuu
26.10 Hallituksen kokous

Marraskuu
8-9.11 Valtakunnallinen ralli Tampereella
21.11 Oma ralli
Ohjaajapalaveri
26.11 Hallituksen kokous

Joulukuu
13.12 Aikuisten pikkujoulut
12.12 Norppien joulujuhla


Vuoden 2002 kompressorin käyttö on sujunut hyvin. Toimintaa on ollut edellistä vuotta vähmmän,vaikka saimmekin nauttia kauniista ja lämpimästä kesästä,täyttökerrat vähenivät sadalla. Täyttöjä oli 392 kertaa ja aikaa täytöissä kulutettin 65 tuntia. Huoltotoimenpiteet olivat määräaikaishuoltoja ja täyttölaite toimi erinomaisesti.

 

PULLOJENTÄYTTÖVUOROT 2003

TOUKOKUU KESÄKUU HEINÄKUU ELOKUU SYYSKUU
4. Iisakkala 1. Törmänen 2. Nurmi 3. Törmänen 3. Ranne
7. Halonen 4. Salmela 6. Iisakkala 6. Iisakkala 7. Törmänen
11.Salmela 8. Halonen 9. Törmänen 10.Nurmi 10.Halonen
14.Teerialho 11.Iisakkala 13.Salmela 13.Halonen 14.Salmela
18.Lingren 15.Teerialho 16.Teerialho 17.Teerialho 17.Lingren
21.Törmänen 18.Lingren 20.Halonen 20.Salmela 21.Iisakkala
25. Karhu 22.Juhannus 23.Karhu 24.Lingren 24.Teerialho
28. Ranne 25.Ranne 27.Timonen 27.Timonen 28.Timonen
  29.Karhu 30.Auerlehto 31.Auerlehto  
         

 

Halonen 050-3556248

Törmänen 050-3581104
Iisakkala 050-5171056 Salmela 050-3501503
Lingren 040-5951998 Teerialho/Vainio 050-5292178
Nurmi 040-5540024 Karhu 0500 459561
Ranne 040-5030664 Timonen 050-4110232
Auerlehto 050-3379976 Räikkälä 040-778600

Täyttöpäivänä täytetään ensisiaisesti seuran pullot.
Täyttöoikeuden saaneet täyttävät omat pullot,eikä täyttövelvoitetta ole täyttövuorolaisella.