Pärskeitä 3/2002

Pärskien yhdessä eteenpäin
Syksyn tullen...
Morjens Muksut!
Laitepaketin syyshuolto
Matkakompressori
Kypros on aloittelijalle napakymppi valinta
Sukelluspuku halvalla

 

Pärskien yhdessä eteenpäin

PÄRSKEITÄ-lehti on ilmestynyt nykymuotoisena nyt kolmisen vuotta. Usein lehteä tehdessä vannotaan seuraavan lehden ilmestyvän sovittuna päivänä. Nyt on tuolla edelliselle sivulle präntätty uskaliaasti seuraavan lehden ilmestymispäivä.

Olemme Suomen suurimpia sukellusseuroja ja tämä lehti postitetaan koko jäsenistölle. Siksi lehden pitää olla monipuolinen ja kattava. Sitähän se ei nyt aivan ole.

Pallo on meillä jäsenillä. Tarvitaan juttuja, mielipiteitä, ehdotuksia, muistoja ja muita tekstejä kymmeniltä jäseniltä sekä monenlaisia kuvia.

Kun seurassamme on monenlaisia vesipetoja vauvauimareista kki-ryhmäläisiin, uimahyppääjistä urheilukalastajiin, toivoisi juttuja eri alueilta. Niistä olisivat varmasti muutkin kiinnostuneita ja oman ryhmän ääni kuuluisi seurassamme.

Nyt on hyvä aika kaivaa pari piirrosta sukelluspäiväkirjasta ja kertoa se oma sukelluskokemus, etsiä valokuvat reissulta ja antaa ne lehteen.

Nyt kun lehden ulkoasu saa pikkuviilausta, voitaisiin tehdä muhkea keskitalven numero joulukuuksi.

- Turkka -


Syksyn tullen...

Puheenjohtaja

"Ensikesänä uudestaan", ajatteli moni laitesukeltajaviikolla mukana ollut. Uusia ideoita viikon aiheista ja pitoajasta syntyi myös lukuisia.

Ensimmäinen "perinteinen" laitesukeltajaviikko pidettiin vuosisadan lämpimimmän kesän sateisimmalla ja tuulisimmalla viikolla. Siitä huolimatta yhteensä toistasataa osallistujaa eri aktiviteeteissa.

Tällä kokemuksella on hyvä lähteä suunnittelemaan ensikesän laitesukeltajaviikkoa. Vielä tämän vuoden aikana kokoontuvat aktiviteettien vastuuhenkilöt ja sellaisiksi haluavat miettimään viikon tapahtumia.

Myös tämän vuotiset yhteistyökumppanit (Nalle, Hoppe, Kylmäpihlaja sekä R:n Invalidit) ovat lupautuneet olemaan mukana tarpeen mukaan.

Avovesikauden päättyessä on jokaisen hyvä hyödyntää seuran tarjoamat mahdollisuudet harrastuksen piirissä. Seuramme uimahallissa järjestämät monet harrastusryhmät punttisaleineen ovat kaikkien jäsenten ulottuvilla.

Seuramme tiedotustoiminta on saamassa Pärskeitä-lehden rinnalle uuden kanavan - omat kotisivut internetissä.

Tiedotustoiminta on mitä suurimmassa määrin meidän kaikkien yhteinen asia. Siksi kaikkien tulisi sitä tukea ideoillaan ja mahdollisella omalla tekemisellään, jolloin lopputulos olisi kaikkia toimijoita tukeva ja julkista kuvaamme myönteisesti rakentava.

Kotisivut löytyvät osoitteesta: www.raumanlaitesukeltajat.com

- Lasse -


Morjens Muksut!

Norpat

Taas kerran kesä tuli ja meni, aivan kohisten, ja hienoa oli. Ilmat helli sukeltajia, niin norppia kuin mursujakin. Vedessä oltiin porukalla ja yksin ja kaksin, kuka mitenkin rakkaan harrastuksensa parissa aikaansa halusi viettää. Porukalla käytiin tarkastamassa muunmuassa Narvijärven simpukat ja maauimalan sementtipohjaa. Paisteltiin makkaraa Merskassa ja saunottiin monessa paikassa. Tuli tutkittua Kuuskajaskarin linnakesaarikin, Kylmäpihlajan majakkasaarta unohtamatta.

Kesällä oli myös RLS:n oma norppaleiri, joka kuitenkin supistui kolmesta päivästä yhteen päivään osallistujapulan vuoksi. No olihan meillä hauskaa kaikkien 16 osallistujan kanssa.

Petäjäksessä saimme tutustua Pelastuslaitoksen autonpurkuyksikköön ja saimme myös kaikki ruiskuttaa vettä paloletkulla pisin pöpelikköä. Saunassa ja uimassa käytiin monet kerrat ja lystiä piisasi myös "kuivalla" maalla (oli yksi niitä harvoja sateisia päiviä).

No nyt on sitten kesän kohinat kohistu ja on aika siirtyä lopullisesti sisätiloihin sukeltelemaan. Toiminta hallilla onkin jo terhakkaasti alkanut, niin norppien perjantai-illat, uimahyppääjien maanantait kuin uppopalloilijoiden torstaitkin, ja räpyläuimaritkin ovat omat harjoituksensa hallissa aloittaneet. Harjoitukset jatkuvat hallilla aina joulukuun 7. päivään asti, jolloin on jonninmoiset joulujuhlat. Jäädäänkin odottelemaan niitä innolla.

Sitten vielä pieni tiedotus kaikille norpille (7 - 15 vuotiaille). Jyväskylässä järjestetään Valtakunnallinen Norpparalli. Seurastamme mahtuu mukaan 20 kpl norppia, joten hakekaa itsellenne pari ja ilmoittautukaa nopeasti Nökölle, puh 050-3284601, jotta mahdutte mukaan. Lehdestä löytyy parempi ilmoitus, jossa on hinnat ja sarjat.

Turha se kai tässä sen enempää on kirjoitella, hallillahan me taas nähdään. Jos sul on jotain asiaa, voit aina pysäyttää minut ja kysäistä. Voit kyllä muutenkin tulla tarinoimaan jos huvittaa.

Hyvää syksyä kaikille!

- Nökö -

P.S. Kirjoituskilpailuun ei ole tullut vasta kuin yksi kirjoitus, joten vielä ehtii. Aika loppuu joulukuun alussa.


Laitepaketin syyshuolto

LAITESUKELLUS

Aluksi katsotaan yleisesti, onko laite kunnossa. Tarkistetaan, ettei letkut, venttiilit, liivi, ym vuoda. Sen jälkeen voi laittaa pullon tyhjenemään. Kun pullo on tyhjä, kierretään venttiili irti ja tarkistetaan, onko pullossa vettä ja ruostetta. Jos näkyy ruostetta, pullo kannattaa viedä sammutinhuoltoon rummutettavaksi.

Tarkista samalla katsastusleima!!
Tarkistetaan myös venttiilin o-renkaat ja vaihdetaan, jos ne ovat huonokuntoiset. Pullo talvisäilytykseen siten, että siinä on jonkun verran ilmaa. Paineenalentaja kannattaa huollattaa merkkiliikkeessä.

Tarkistetaan, ettei letkuissa ole kulumia ym. vaurioita ja että pikaliittimet toimivat. Annostajat voi itse avata ja puhdistaa. Tarkistetaan, että kalvo on ehjä ja annostin näyttää muuten hyvältä. Liivin voisi ensimmäiseksi tyhjentää vedestä ja sitten tarkistaa täyttöletkun kunto ja toiminta. Myös hihnojen ym. lenkkien kunto tarkistetaan. Liivi kannattaa säilyttää vaatehenkarissa roikkuen.

Paine/syvyysmittarin ja kompassin voi purkaa pidiketelineestä ja puhdistaa. Syvyysmittarin voi kalibroida.

- Arto -


Matkakompressori

LAITESUKELLUS

Seura on hankkinut uuden matkakompressorin ja sitä voi lainata Ranne Arton kotoa (puh. 040-5030664). Laite toimii samalla tavalla kuin iso kompressori, mutta voimanlähteenä on polttomoottori. Laite on merkiltään Bauer Utilus 10.

- Arto -


Kypros on aloittelijalle napakymppi valinta

LAITESUKELLUS

Kyproslaiset sukellusalan yritykset mainostavat noin 750 000 asukkaan saartan itäisen Välimeren parhaana sukelluskohteena. Kokenut laitesukeltaja voi olla toista mieltä, mutta ensikertalaisesta, P1-kortin kesäkuussa saaneelta, kehut tuntuvat oikeutetuilta. Kyprosta voi viikon kokemuksen perusteella huoletta luonnehtia aloittelijan paratiisiksi.

Plussaa tulee siitä, että vesi on aina kirkasta, turkoosinvihreää ja toukokuusta lokakuuhun noin 25-asteista (syyskuussa veden lämpötila oli +28). Kokemattoman sukeltajan kannalta tärkeää on se, että ei tarvitse murehtia merivirtauksia. Tuntuu kuin sukeltaisi jättimäisessä akvaariossa, vesi on tyyni ja näkyvyys useita kymmeniä metrejä Sitäkään ei tarvitse pelätä, että vahingossa pulahtaisi liian syvälle. Useimmat sukelluskohteista olivat maksimisyvyydeltään noin 30 metriä.

Ainoa miinus tulee siitä, että meressä on vain vähän värikkäitä kaloja, niitä joita television luonto- ja matkailuohjelmissa usein näkee. Mutta yllätyksiäkin voi sattua. Me törmäsimme eräällä sukelluksella melkein metriseen merikilpikonnaan, joka on harvinaisuus Kyproksen vesillä. Tanskalainen divemaster Horst Petersen kertoi, että majesteetillisesti leijuva kilpikonna oli kolmas, jonka hän näki kolmen vuoden aikana. Riittävästi jännitystä elämään toivat myös mustekalat ja mureenat.

Agia Napassa on useita kiinnostavia kohteita. Itse kokeilin luolasukelluksen lisäksi kanjonisukellusta, molemmissa mentiin noin 20 metrin syvyyteen. Luolat olivat aloittelijallekin helppo kohde: ei tarvinnut koluta liian ahtaissa koloissa lampun kanssa, vaan reitti valittiin siten, että luonnonvaloa kajasti aina jostakin. Rauhoittavaa!

Kanjonisukelluksella kuulema kokee vapaan pudotuksen tunteen alaspäin mentäessä. Se jäi minulta kokematta (ehkä se kilpikonna vei kaiken huomion). Sen sijaan jostain kummasta syystä tiputus tuntui voimakkaalta vasta, kun lähdimme nousuun.

Kokeneemmalle sukeltajalle Kypros tarjoaa yhden erityisen herkun. Larnakan edustalla on hylky, joka monen mielestä on yksi maailman kymmenestä mielenkiintoisimmasta laivahylystä. Noin 30 metrin syvyydessä makaa ruotsalainen rahtilaiva Zenobia, joka upposi neitsytmatkallaan 70-luvulla. Mielenkiintoiseksi hylyn tekee se, että se on edelleen täydessä auto- ja rekkalastissa.

Sukelluksille lähdettiin joko rannalta tai veneestä. Aluksi ajattelin, että rantasukellukset olisivat turvallisempi valinta. Ensimmäisen rantasukelluksen jälkeen mieli muuttui. Agia Napassa on hyvin kivikkoiset ja vaikeakulkuiset rannat joista muistona rupiset polvet.

- Kaija Ulmanen -

 


Sukelluspuku halvalla

LAITESUKELLUS

Agia Napassa on useita sukellusliikkeitä, joista jokainen tarjoaa hyvän valikoiman erilaisia palveluita tarvikevuokrista sukellusretkiin, joita on aamuisin, iltapäivisin ja öisin. Kaikki on mahdollista, palvelu pelaa hyvin. Auto hakee hotellilta ja vie takaisin sukelluksen jälkeen. Sukellusten aikana ensikertalainen voi olla turvallisin mielin, sillä tarkkailu on jatkuvaa.

Alan yrityksiin kannattaa käydä tutustumassa etukäteen netissä (esimerkiksi hakusanoilla Cyprus and diving). Sählöpostiyhteys selkeyttää valintaa ja kirjeenvaihdon avulla on hyvä selvittää yrityksen käytännöt, vakuutukset jne. Meitä isännöi koko viikon ajan Demetris Pourgouris ja hänen firmansa The Scuba Base, yksi saaren vanhimpia alan yrityksiä. Sienisukeltajana poikasena aloittaneella Semetriksellä on käsittämättömän pitkä pinna ja pistämätön huumorintaju.

Pieni vinkki aloittelijalle, joka vasta hankkii laitesukeltajan varusteita: Kyproksella mittojen mukaan tehty märkäpuku (hihaton, pitkälahkeinen puku sekä lyhytlahkeinen, pitkähihainen yläosa) maksoi 150 euroa. Myös muita laitesukellukseen liittyviä tarvikkeita sai edullisesti.

Yksittäinen sukellusmatka maksaa noin 30 euroa täydellä varustuksella kuljetuksineen. Edullisemmaksi tulee, jos ottaa samasta liikkeestä useamman sukelluksen sarjan.

Paras aika pakata maski ja räpylät ja matkustaa Kyprokseen sukeltamaan on myöhäinen kevät tai alkusyksy. Keväällä ja syksyllä saarella ei vielä ole turistiryntäystä, mutta vesi on lämmintä. Keskikesällä varjolämpötila kohoaa usein yli 40 asteen. Syyskuussakin päivälämpötila kipuaa helposti yli 30 asteen.

Myöhäisempään syksyyn ajoittuvassa matkassa on sekin hyvä puoli, että sukeltajia on vähemmän. On paljon mukavampi sukeltaa kolmistaan kuin kahdenkymmenen ihmisen ryhmässä.

- Kaija Ulmanen -


 

Päivitetty 28.10.2002