Pärskeitä 2/2002

Terve norpat ja norppamieliset!
Kuntoilua uimahallin PUNTTISALILLA
Vesi vanhin voitehista
Seuran ohjaajat

 

Terve norpat ja norppamieliset!

"Kun taas on aika auringon..." ja niin edespäin. Jälleen on talvi vierähtänyt uimahallilla polskutellessa ja nautiskellessa ja on aika siirtyä ulkovesiin (Hrrrrr) sukeltelemaan ja tekemään löytöjä merestä ja monista järvistä.

Kausi on mennyt hyvin kaikkine touhuineen ja kohinoineen. Olemme saaneet runsaaseen joukkoomme tammikuussa kolmisenkymmentä uutta junioria, jotka rupeavat pikkuhiljaa pääsemään jyvälle sukeltamisen saloista ja taidoista. Toivottavasti kesällä innostus senkun kasvaa.

Kun nyt pääsette "vapaalle" harjoituksista, niin muistakaa kuitenkin seuran omat tiistai-illan harjoitukset. Kesällä on myös oma leiri, jossa toisaalla tässä lehdessä on oma ilmoitus. Tutustupa myös siihen. Ei kai tässä ruveta tällä kertaa sen enempää jaarittelemaan, vaan aloitetaan kukin se kesän suunnittelu omalta osaltaan.

Kiitos kaikille ohjaajille kevätkaudesta. On ollut ilo olla kansanne harjoituttamassa norppia sukeltamisen ihmeisiin.

Erityiskiitokset Hannalle ja Timolla, jotka ovat ansiokkaasti paikkailleet lukuisia poissaolojani harjoituksista.

Ei sitten muuta kuin LÄMPIMIÄ SUKELLUSPÄIVIÄ KAIKILLE LUKIJOILLE

- Nökö -


Kuntoilua uimahallin PUNTTISALILLA

Vaivaako huono yleiskunto?
Surettaako laiskuus?
Haluaisitko hienommat, kiinteämmät lihakset?

Perjantaisin kello 18.00, sopivasti ennen norppien harjoituksiam on RLS varannut punttisalivuoron Friskin kuntosalille (uimahallin alakerrassa) tunniksi.

Mahdollisuus tiiviiseen ja ohjattuun kuntoiluun. Voit harjoittaa oman ohjelman mukaan kuntoasi tai voit tehdä omaa hikitreeniä. Kuntolaitteet ovat laadukkaita ja uusia ja mahdollistavat monipuolisen ja kattavan kuntoilun.

Kokoonnumme uimahallin kassalla hieman ennen kuutta joka perjantai. Saliaika päättyy n. 18.35-18.50 ja siitä voi siirtyä suoraan norppien harjoituksiin. Vuoro on ilmainen.

Punttisalivuorot jatkuvat norppien harjoitusten ajan eli nyt keväällä 17.5. asti ja alkavat taas syksyllä 20.9. norppien harjoitusten alkaessa.

Tervetuloa!

Jos on kysyttävää tai joku asia jäi epäselväksi, soita numeroon 040-841 5010 kello 15.00 jälkeen.

- Arttu -


Vesi vanhin voitehista

Vesihoito eli hydroterapia on ikivanha hoitomuoto ja vesi on elementti jossa liikkuminen sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. RLS:n Kunnossa Kaiken Ikää-ryhmä on osa valtakunnallista liikuntakampanjaa, jossa pyritään saamaan liikkeelle yli 40-vuotiaita ihmisiä. Monet ajattelevat, että vesivoimistelu on vain naisten, vammaisten ja vanhusten liikuntalaji, ja erehtyvät pahasti. Veden ominaisuudet tunteva ja niitä hyödyntävä liikkuja pystyy saamaan harjoitukseensa tehoa tarpeittensa mukaan, ja vesivoimistelu sopii vaihtoehtona kilpalurheilijoidenkin perusharjoitteluun.

Vesi keventää ja vastustaa liikkumista ja nämä ominaisuudet tekevät siitä kiihtovan ja erilaisen liikkumisympäristön. Veden noste avustaa ja kannattaa liikkujaa suorituksessa, joissa pyritään olemaan liikkumatta tai siirtymään ylöspäin vedessä. Alaspäin suuntautuvia liikkeitä se vastustaa. Veden vastusta käytetään vesivoimistelussa hyväksi. Sen avulla saadaan tehoa liikkeisiin. Veden vastusta voidaan lisätä ja vähentää muuttamalla liikeradan suuntaa ja nopeutta ja pintaa, joka kohdistuu vettä vastaan. Vastusta lisäämään käytetään myös erilaisia välineitä. Veden vastus myös pehmentää suorituksia. Se suojaa niveliä estämällä liian rajut nivelten seutuun kohdistuvat rasitukset nopeissa liikkeissä ja hypyissä.

Vesi elementtinä on rentouttava ja jo pelkkä vedessä olo vaikuttaa hengitystoimintaan ja verenkiertoon. Hydrostaattinen paine vastustaa sisäänhengityksessä rintakehän laajenemista ja tehostaa uloshengityksessä sen supistumista. Koska hydrostaattinen paine on korkeampi kuin laskimoverisuonien paine niin veteen mentäessä sydämen toimintatarve lisääntyy. Vedessä oltaessa elimistö pyrkii, tasoittaakseen sydämen lisääntynyttä toimintatarvetta, lisäämään diurueesia eli virtsaneritystä ja aiheuttaa sen seurauksena myös turvotusten vähenemistä.

Seuramme KKI-ryhmässä on erikuntoisia ja eri ikäisiä osallistujia ja jokaisella on liikkumisen suhteen omat tavoitteensa. Osa haluaa kohottaa ja ylläpitää fyysistä kuntoaan, osalla on ongelmia painonhallinnan kanssa, osa haluaa tavata tuttujaan jne. Osalle voimistelijoista tiistain vesivoimistelu on viikon rankin liikuntasuoritus ja osalle se on palauttava harjoituskerta. Oleellisinta on kuitenkin se että me kaikki viihdymme vedessä ja olemma löytäneet siitä meille sopivan liikkumisympäristön.

Lämmin kiitos kaikille kuluneesta kaudesta. Viimeinen harjoituskerta on 28.5. ja syksyllä aloitamme taas 20.8.

P.S. Laitesukeltajienkin on hyvä pitää yllä sukelluskuntoaan myös talvikaudella. Tiistain vesiliikuntaan ovat tervetulleita kaikki ikään, kuntoon ja sukupuoleen katsomatta. Vaikka vedessä liikkuminen voi olla kevyttä, niin vedestä löytyy vastusta myös kaikkein kovakuntoisimmille. Veden vastus lisääntyy liikkeen nopeuden neliössä, joten tervetuloa testaamaan voimia ja kestävyyttä myös kaikki itseään kovakuntoisina pitävät sukeltajat.

 


Seuran ohjaajat

Maaliskuun alkupuolella pidettiin norppa- ja kuuttiohjaajien palaveri, jonka aikana ohjaajat esittelivät itsensä seuraavin mainesanoin:

Melisa Wasenius (Mellu)

Rokinkatu 13
26100 Rauma
040 503 3732
melisa@sunpoint.net

Toimintani seurassa on: kuuttiohjaaja, laitesukeltaja, hallituksen sihteeri. Muut harrastukset: Partio, jossa olen vaeltajien ohjaaja eli Valtermanni ja Epelit-venekunnan vartionjohtaja. Koulutukseltani olen merkonomi, uimaopettaja ja Nuori Suomi -ohjaaja.

 

Anna Ala-Olla

Komppi 16
26100 RAUMA
040 5350455
annaalaolla@hotmail.com

Toimintani seurassa on: kuuttiohjaaja, hallituksen jäsen, ohjaajavastaava ja SUSLin nuorisovaliokunnan jäsen. Harrastan muita asioita kausittain, kuten kuntosalia, jumppaa, lenkkeilyä ym. ym. Koulutukseltani olen ylioppilas, uimaopettaja ja Nuori Suomi -ohjaaja. Minulla on kotona lenkkikaverina karkeakarvainen mäyräkoiraherra ja sukeltaminen kesäisin on mielipuuhaani.

 

Antti Elo

Vinkkelikuja 31 A 6
26660 Rauma
050 5220622

Seurassani olen apuohjaajana Artun ryhmässä.

 

Sinkkonen Petri

Kollantie 219
26560 Kolla
050 5227403

Olen apuohjaajana Veken ryhmässä. Harrastan muuten Nassikkapainin ohjaamista Nihattulan ala-asteella. Minun lempiharrastukseni on keilaaminen. Minä käyn Uotilanrinteen yläastetta. Meillä on akvaariokaloja ja minä haluaisin myös jäniksen.

 

Harri Metsäjoki

Kanavakatu 19
26100 RAUMA
050 3741912

Ohjaan Veskun kanssa yli 11 vuotiaita poikia. Olen musiikin ja elokuvien suurkuluttajia.

 

Kai Backman

Aronperäntie 12
26510 RAUMA
02-8231026, känny 050-3284601

Olen norppaohjaaja 12 - 15-vuotiaille, seuran hallituksen jäsen/juniorivastaava. Vapaa-aikanani katselen elokuvia ja lueskelen jonninverran.

 

Anni Honkaharju

Tuulentie 5
26510 RAUMA
02-8220708, känny 050-3741375

Olen Norppien apuohjaaja. Käyn Uotilanrinteen peruskoulua, kahdeksatta luokkaa. En ole ollut kauaa sukellustoiminnassa. Vapaa-ajalla kuuntelen musiikkia, piirrän ja olen kavereiden kanssa.

 

Laura Backman

Aronperäntie 12
26510 RAUMA
02-8231026, känny 050-5425068

Olen Norppien apuohjaaja. Käyn Uotilanrinten peruskoulua, kahdeksatta luokkaa. Olen ollut seurassa ehkä jotain seitsemän vuotta. En harrasta mitään muuta kuin sukellusta, joskus käyn lenkillä ja luen. Kuuntelen myös paljon musiikkia.

 

Tiina Häyrinen

Rokinkatu 2 B
26100 RAUMA
0400-519 129
tiina.hayrinen@luukku.com

Ohjaan tällä hetkellä kuuttiryhmän lisäksi vauva- ja perheuimareita sekä aikuisille tarkoitettua KKI-ryhmää. Itse harrastan laitesukelluksen lisäksi kaikenlaista kuntoliikuntaa vuodenajasta riippuen. Olen ollut mukana seuran toiminnassa yli kymmenen vuoden ajan.

 

Suvi Urhonen

Santtion kylätie 43
23960 Santtio
050-3665099
suski_lol@luukku.com

Ohjaan Emman, Hetan, Jankin ja Jonin kanssa n. 10-vuotiaita. Olen ollut seurassa n. 7 - 8 vuotta ja ohjannut n. 3 vuotta. Harrastan sukelluksen lisäksi lentopalloa ja kaikenlaista musiikkia. Koulua käyn Rauman Lyseon peruskoulussa, 9A-luokalla. Olen käynyt Nuori Suomi -ohjaajakurssista 1. osan.

 

Emma Heino

Kaivopuistontie 4D as 49
26100 RAUMA
8210678 tai 050-3274107
rotta_emma@jippii.fi

Olen ollut seuran toiminnassa mukana n. 7 vuotta. Ohjaan ala-asteikäisten ryhmää Hetan, Suskin, Jankin ja Jonin kanssa. Ohjaan myös samanikäisten telinekoulua. Lisäksi voimistelen ja harrastan musiikkia. Olen melkein 16 vuotta vanha. Käyn Lyseota, musiikkiluokkaa. Minusta ohjaaminen on hauskaa, sillä lapset keksivät aina jotain hauskaa joka saa meidät ohjaajatkin nauramaan.

 

Heta Torkkeli

Viertovahe 5
26100 Rauma
028220715 tai 040-7181015

Toiminnassa olen ollut mukana noin 7 vuotta ja olen nyt 16 vuotta vanha. Olen käynyt Nuori Suomi-sukellusohjaajakurssin syksyllä. Ohjaan Suskin ja Emman kanssa ja uusina apuohjaajina Janki ja Joni. Käyn uppopallossa, räpyläuinnissa ja seuran punttisvuorolla. Suoritan myös tällä hetkellä laitesukelluskurssia. Harrastuksiini kuuluu myös Rauman Poikasoittokunta, partio, tennis sekä huilun ja baritonin soitto. Käyn Lyseon 9. musiikkiluokkaa. Tulen aina ERITTÄIN mielelläni harkkoihin ja odotan niitä suurella innolla.

 

Elina Salmela

Aarningonkatu 12
26199 Rauma
02-225931 tai 040-5106869

Mukana seurassa olen ollut 9 vuotta, josta viimeiset kolme ja puoli vuotta olen itse ohjannut ensin apuohjaajana kuuttiryhmässä ja myöhemmin käytyäni Nuori Suomi -ohjaajakoulutuksen, olen toiminut kouluikäisten norppien ohjaajana. Olen toiminut myös syksystä 2001 lähtien norppaikäisten uimahyppyohjaajana. Harjoituksiin tulen aina mielelläni.

 

Norppa- ja kuuttiohjaajatapaamisessa mukana olleiden ja itsestään kirjottaneiden lisäksi ohjaajina tai apuohjaajina toimivat:

Aaltonen Joni Norpat, apuohjaaja
Ala-Olla Hannu Junior Scuba ja introsukellukset
Alen Petri Kuutit, apuohjaaja
Hannelius Heli Vauva- ja perheuinti, ohjaaja
Heino Lasse Norpat, ohjaaja
Ilmer Pekka Uimahyppy valmentaja
Koivula Veijo Norpat, ohjaaja
Kriik Greete Norpat, apuohjaaja
Kuittinen Vesa Norpat, ohjaaja
Kuningas Mikko Uppopallovalmentaja
Lepikkö Minna Norpat, ohjaaja
Lepikkö Piia Norpat, apuohjaaja
Lindroos Henry Norpat, apuohjaaja
Lindroos Jan-Kristian Norpat, apuohjaaja
Loven Henna Norpat, apuohjaaja
Lummikko Tuomas Uimahyppyvalmentaja
Mannonen Tapani Norpat, ohjaaja
Mantere Arttu Norpat, ohjaaja
Mantere Ossi Norpat, ohjaaja
Metsäjoki Harri Norpat, ohjaaja
Metsäjoki Timo Norpat, apuohjaaja
Peltola Pinja Vauva- ja perheuinti ohjaaja
Rautiainen Juha-Pekka Kuutit, apuohjaaja
Ruohonen Jarmo Norpat, ohjaaja, uimahyppyvalmentaja
Salmela Elina Norpat, ohjaaja, uimahyppyvalmentaja
Salmela Hanna Norpat, ohjaaja
Salo Riia Kuutit, ohjaaja
Sinkkonen Petri Norpat, apuohjaaja
Suojoki Kalle Norpat, ohjaaja
Suominen Johanna Kuutit, ohjaaja
Viskari Emmi Norpat, apuohjaaja

 

 

 


Päivitetty 17.10.2002