Pärskeitä 1/2000

 

Talvisukeltajat menevät hileen alle

Eli onko jään alla kylmää ja pimeää?

Allekirjoittaneen hilseen yli menee sukeltaminen talvella jään alla. Eikös siellä ole vain kylmää, pimeää ja ... niin maan perustellisen kylmää?

Rauman laitesukeltajissa löytyy Mika Karhun mukaan 6-7 enemmän tai vähemmän aktiivia talvisukeltajaa. Mutta mikä siinä hommassa kiehtoo, Mika?
- Itse asiassa vesi on jään alla kirkasta, kun levät eivät kuki eikä tuuli pääse sekoittamaan vettä.

Miten sitten on tämän kylmän laita?
- Jos märkäpuvulla sukeltaa, niin kyllä se vilpoista on. Mutta jos sukeltaa kuivapuvulla, niin ei se sen kylmempää ole. Jos on kova pakkanen, niin silloin täytyy olla tarkkana jään päällä. Siellä kun ei niitä tuulen suojiakaan ole.

Märkäpuvulla siis pystyy myös talvella sukeltamaan?
- No joo... Olen sukeltanut märkäpuvulla, mutta ei sitä nyt kenellekään oikein pysty suosittelemaan.

Talvisukellukseen liittyy paljon ns. normaalista sukeltamisesta poikkeavia sääntöjä. Sääntöjen mukaanhan talvisukeltaa saa vain vähintään P2-tason sukeltaja. Mitä mieltä olet näistä säännöistä.

- Sääntöjen on syytäkin olla selkeitä. Sukeltaminen jään alla on sen verran erilaista, että esimerkiksi merkinantoköyden, avustajan ja varasukeltajan on syytäkin olla mukana ja oikein. Jään alta kun pääsee vain yhden (2 X 2 -metrisen) avannon kautta ulos. On meillä joskus ollut mukana myös pitempään sukeltaneita P1-tasonkin sukeltajia, kun mukana on kokeneita talvisukeltajia.

Uusien sääntöjen mukaan talvisukelluksesta on kyse, kun veden lämpötila on +5 astetta. Minkälainen talvisukelluskausi kuluva talvi on kaikkiaan ollut?
- Varsin heikko. Leudon sään ja kovien tuulien vuoksi jäät merellä ovat olleet niin heikkoja ettei sellaista perinteistä jään alla tapahtuvaa sukellusta ole pystynyt harjoittamaan.

- Jukkis Varjonen -

 


 

Päivitetty 24.10.2002