Jäsenlehti 2/1998

 

Uutisia sukelluspuistosta

Suunnitelmat sukelluspuiston saamiseksi Rauman saaristoon Riskonpöllän läheisyyteen ovat konkretisoitumassa, kuten olemma jo kesän aikana paikallislehden uutisoinnista havaita.

Troolari Delfin

Upotettiin kesäkuun viimeisellä viikolla Riskonpöllän rantaan. Delfin on yhdentoista metrin pituinen 1930-luvulla Ruotsissa rakennettu katkaraputroolari. Alus on tunnettu myös Måsen- ja Risko- nimillä. (Huom! Jälkimmäisen nimen hauska yhteensattuma). Tutkimustyö troolarin vaiheista on vasta alkamassa.

Portaikon

Rakentaminen Riskonpöllän rantaan on aloitettu. Lähiaikoina pääsemme veteen tukevaa portaikkoa myöten. Raumalle on myös tehty kiinnityspollareita maihinnousun helpottamiseksi.

Kiinnityspoiju

Ilmestyy vielä syksyn aikana Delfin-hylyn tietämiin. Näin pystytään vähentämään ankkuroinnin mahdollisesti hylylle aiheuttamaa haittaa.

Sukelluskellon

Hankkimiseksi on myös toimintaa tehostettu. Kellohan on noin 1500 kiloa painava teräsrakenne. Kellon halkaisija tulee olemaan kaksi metriä, korkeus 2,5 metriä ja sisällä on noin 1,5 kuutiota ilmaa. Suunnitelmien mukaan kellossa voi istua siten, että vesiraja on hartioiden kohdalla.

Neuvottelut mahdollisten tukijoiden ja tekijöiden kanssa on aloitettu. Jos tiedossasi on projektista kiinnostuneita henkilöitä, kerrothan tietosi allekirjoittaneelle.

Näillä näkymin kello olisi veteenlaskukelpoinen kesäkuun alkupuolella 1999.

Kuunari Siiwo

On sata vuotta sitten uponnut purjealus Riskonpöllän läheisyydessä. Ensi kesänä alkaa RaumanMeren Sukelluskerhon ja Rauman Laitesukeltajien yhteinen projekti hylyn kartoittamiseksi ja luetteloimiseksi!

Hankkeen puuhamiehiksi valittiin Janne Hyvärinen RMSK:sta ja Mika Karhu RLS:sta. Hankkeeseen saataneen apua myös Suomen Merimuseosta.

Kohde, joka nyt satavuotiaana on luvanvarainen sukelluskohde, tulee olemaan mielenkiintoinen lisä sukelluspuistoalueeseen.

Sukelluspuistohan

On alue, joka sisältää erilaisia sukelluselämyksiä. Kohteet ovat helposti saavutettavissa ja opastettuja. Toivottavasti nyt ja tulevaisuudessa tuhoavalta "aarteen etsinnältä" ja ilkivallalta. Myös sukelluspuukot ovat tarpeettomia muualla kuin omassa tupessa. Ensi kesänä saamme Delfiiniin käyntikirjan, johon voi raaputtaa nimensä.

Mukavia sukelluksia

Ja uusia löytöjä on siis odotettavissa sukelluspuiston ympäristössä. Käydään niitä katsomassa aina uudestaan.

- Lasse -


Uppopallon lyhyt oppimäärä

Uppopallo on joukkuelaji, jota pelataan hyppyaltaassa veden alla perusvälinein (eli räpylät, maski ja snorkkeli). Pelissä tarkoituksena on saada tehty mahdollisimman monta maalia vastustajan koriin, joka on hyppyaltaan pohjassa. Uppopallo on erittäin kovaa kuntoa vaativa laji, joskus tätä peliä voisi kuvata lähes animaaliseksi.

Joukkueeseen kuuluu enintään 15 pelaajaa, joista enintään kuusi pelaajaa saa olla "kentällä" samaan aikaan. Vaihtopelaajia tarvitaan, koska peli on rasittavaa. Joukkueeseen kuuluu myös maalivahti, joka "levyttää" korin päällä toisin sanoen maalivahdin selkä on tiukasti koria vasten estäen vastustajan yritykset.

Peliaika on 2 x 15 minuuttia 4:n minuutin tauolla. Ottelussa on vähintään kolme tuomaria, kaksi tuomaria sukelluslaitteiden avulla valvoo pelinkulkua veden varassa ja yksi tuomareista on pinnalla "maalituomarina"

Kiellettyä pelissä on tarttua vastustajaa maskista, snorkkelista, räpylöistä tai uimahousuista. Pallottomaan pelaajaan ei saa kajota eikä tarttua maaliin tai siirtää sitä.

Rauman laitesukeltajien uppopalloilijoita tapaat uimahallilla maanataisin sekä keskiviikkoisin kello 20-21:30, sekä erityisesti norpille tarkoitetussa uppopalloryhmässä (-14 vuotta) torstaisin kello 20-21.

Tervetuloa uppopalloilemaan

-Samuli Seppälä-


 

Päivitetty 15.1.2003