Uppopallo

Uppopallo on joukkuelaji, jota pelataan hyppyaltaassa. Altaan pohjassa on kaksi koria, joihin joukkueet yrittävät tehdä koreja suolavedellä täytetyllä pallolla. Peliin voi samanaikaisesti osallistua 12 pelaajaa. Pelipaikkoja ovat maalivahti, puolustaja ja hyökkääjä, joista jokaisella paikalla pelaa neljä pelaajaa.
Näistä aina kaksi on altaassa ja toiset kaksi vaihtopenkillä altaan reunalla. Pelaajien vaihdot pelissä suoritetaan jääkiekon tapaan lentävinä vaihtoina.

Uppopallovarusteisiin kuuluu perusvälineiden (maski, snorkkeli, räpylät) lisäksi uppopallolakki, jossa on korvasuojat ja pelinumero. Uima-asu pitää olla joko valkoinen tai sininen/musta riippuen siitä kummassa joukkueessa pelaa. Tummilla pelaavilla pitää ranteissa olla mustat rannenauhat ja valkoisilla valkoiset rannenauhat. Koska peli on kontaktilaji, voi halutessaan käyttää myös hammassuojia ja lisäksi miehillä on suositeltavaa alasuojien käyttö.

Pelinä uppopallo on hyvin nopeatempoinen ja taktinen kontaktilaji. Peli perustuu jokaisen pelipaikan pelaajaparin (esim. kaksi maalivahtia) keskinäiseen sukellusrytmiin. Tämä lisää taktiikan merkitystä, sillä toisen pelaajan ollessa pinnalla hengittämässä, toisen pelaajan tulisi sukeltaa, jotta peli pysyisi pohjassa eikä muuttuisi pintapainiksi. Sukellusajat ovat tyypillisesti 10-20 sekuntia, mutta mitä kovakuntoisempi
joukkue, sitä paremmin pelaajat jaksavat sukeltaa myös samanaikaisesti, jolloin pohjassa on enemmän pelaajia ja peli etenee paremmin. Uppopallo on maailman ainoa kolmiulotteinen pallopeli. Kolmiulotteisuus lisää pelin viehätystä huomattavasti, sillä syöttö tai vastustaja voi tulla miltä suunnalta tahansa.

Kenelle uppopallo sopii?

Uppopallo on hauska joukkuelaji, joka kerää yhteen mukavaa porukkaa reippaalla asenteella. Uppopallo sopii sukupuolesta riippumatta hyvin kaiken ikäisille ja kokoisille liikkujille, jotka viihtyvät vedessä. Laji ei kuitenkaan ole aivan hienohelmojen laji, sillä kynnet eivät saa olla pitkät ja mustelmiin, naarmuihin ja välillä hieman kovempiinkin iskuihin saa varautua. Vaikka peli on kontaktilaji ja hyvin fyysinen, tapahtuu uppopallossa harvoin vakavampia loukkaantumisia, sillä vesi pehmentää liikkeitä.

Uppopalloilijat harjoittelevat maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo. 20:00 – 21:00 Rauman uimahallilla seuraavasti:

Maanantai:

      pääsääntöisesti peliä (omantunnon ja oman kunnon mukaan), jos on tarpeeksi väkeä

keskiviikko:

      yhteiset harjoitukset seuramme norppaohjaajien kanssa, vesipalloa ja/tai uppopalloa paikallaolijoiden mieltymysten mukaan

torstai:

      ohjatut harjoitukset, taito- ja tekniikkaharjoituksia ja peliä

Kesäisin uppopalloilijoilla on kesätoimintana erilaisia joukkuepelejä ja muuta kivaa joukkuehenkeä kohottavaa toimintaa.

Uudet uppopalloilijat ovat aina tervetulleita tutustumaan lajiimme. Tutustumaan tullessasi otathan huomioon, että allasaika alkaa tasalta, joten avaimet kassalta pyydetään jo n. klo. 19:40. Lisätietoja saa kilpailutoiminnan vastuuhenkilöltä.

Linkkejä

Sukeltajaliiton sivut – Mitä uppopallo on?
Sukeltajaliiton sivut – Uppopallo valtakunnan tasolla
Uppopallofoorumi
Naisten uppopallo

Kilpailutoiminnan vastuuhenkilö:

Sähköpostiosoitteet ovat kaikilla vastuuhenkilöillä muotoa:
etunimi.sukunimi@ raumanlaitesukeltajat.fi